CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
KE STAŽENÍ-PRAVIDLA Chyby v pravidlech od Albi a MINDOKu
téma založeno uživatelem peťul - 30.5.2015, 9:25
#1
Zakládám téma, ve kterém budou napsané chyby nacházející se v českých pravidlech od Albi a MINDOKu.

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

[-] 3x   Chmura, Eldenroot, milky77
#2
Díky moc, toto se hodí. Perfektní práce!
[-] 2x   Chmura, peťul
Odpovědět
#3
Objevil jsem další dvě docela velké nesrovnalosti v pravidlech Princezny a draka.

Princezna pouze může odstranit rytíře z města a víla může být přesunuta i pokud se přikládá kartička se sopkou.


Jedná se o zcela nová zjištění, takže zde na fóru, mohou být některé odpovědi na otázky uživatelů nesprávné.

EDIT:
V pravidlech rozšíření Princezna a drak není přesně specifikováno, kdy dochází k vyhodnocení, pokud je kartičkou se symbolem draka dokončena nějaká oblast (víc první příspěvek).
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
Odpovědět
#4
Nalezena další chyba v pravidlech u minirozšíření Oslava které je součástí Jubilejní edice.
V pravidlech pro Jubilejní edici od Mindoku jejichž součástí jsou pravidla i pro Oslavu se píše že figurku umístěnou na věži vzít tímto způsobem nelze. Jak jsem ale zjistil tak to možné je - víc první příspěvek :)
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
Odpovědět
#5
Při pročítání pravidel jsem objevil už dvě nové nesrovnalosti v pravidlech. (Napsány do prvního příspěvku - poslední dva záznamy.)

V pravidlech dodatku základní hry (nové edice) jsem se nikde výslovně nedočetl že základní figurka nemůže být umístěna na zahradu. Až v pravidlech Big Box (2017) a Jubilejním 20 vydání jsou pravidla napsaná přesněji.

A druhou věc kterou jsem objevil je popis kartičky v pravidlech princezna a drak (nová edice). Popis kartičky s cestou procházející tunelem pod městem po přečtení vyzní jako by i louka "procházela tunelem". Na to že je v pravidlech pod popisem ještě spousty místa, mohli se tam víc rozepsat.
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
Odpovědět
#6
No v princeznej a drak je veta že vila sa nemôže položiť k veľkému panáčikovia, starostovi atď.

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku
Odpovědět
#7
(25.7.2021, 17:30)Bumsakalaka Napsal(a): No v princeznej a drak je veta že vila sa nemôže položiť k veľkému panáčikovia, starostovi atď.

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku

Tak jak to píšeš je určitě správná věta. Když tak napiš konkrétněji na co odkazuješ.
Jestli to je ze slovenských pravidel tak je pravděpodobné že tam budou minimálně stejné chyby. Jak jsou napsána ale netuším - toho už by bylo na mě moc. Musí se najít nějaký nadšenec na Slovensku :).
Odpovědět
#8
V pohode pozriem. Z Mindoku mi napísali že to boli pravidlá platné v čase vydania.
Poznámka pod čiarou - neboli ide o zlý preklad, lebo také pravidlo v nemeckých pravidlách nikdy nebolo

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku
[-] 2x   Chmura, peťul
Odpovědět
#9
Díky za přímé kontaktování Mindoku a objasnění  Mrknutí
Odpovědět
#10
Upravuji názvosloví v oficiálních návodech od mindoku až budou hotové tak je sem vložím. Co bude upraveno, napsáno v prvním příspěvku.

V návodu pro Carcassonne: Princezna a drak (Nová edice) jsem se pozastavil nad částí textu pro Víla. Udělali tam troch jazykolam:
Citace:Přemístění víly
V každém tahu, ve kterém hráč nenasadí na herní plán žádnou svoji figurku (žádného druhu) ani ji nepřemístí, přestože by směl (není to tedy při přiložení kartičky sopky nebo při odstranění figurky pomocí princezny), může přemístit vílu k nějaké své konkrétní figurce družiníka na herním plánu – přiřaďte vílu těsně ke zvolené figurce, aby nevznikaly dohady. K figurkám jiných typů (opat, velká figurka, vůz, prasátko atd.) vílu přiřadit nelze.

V této části se mluví o figurce:
Citace:V každém tahu, ve kterém hráč nenasadí na herní plán žádnou svoji figurku (žádného druhu)

V další už se podle mě mluví o víle:
Citace:ani ji nepřemístí, přestože by směl (není to tedy při přiložení kartičky sopky nebo při odstranění figurky pomocí princezny), může přemístit vílu k nějaké své konkrétní figurce družiníka na herním plánu – přiřaďte vílu těsně ke zvolené figurce, aby nevznikaly dohady.

A poslední věta která oproti anglickému a německému návodu je přidána jen u nás, a je úplně špatně:
Citace:K figurkám jiných typů (opat, velká figurka, vůz, prasátko atd.) vílu přiřadit nelze.
Odpovědět




Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)


This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.
Forum use Krzysztof "Supryk" Supryczynski addons.