CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
DÍLNA Polep papírových krabiček (jak na to)
téma založeno uživatelem Chmura - 18.3.2023, 2:59

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 1
#1
Polep papírových krabiček aneb, jak na to!

-Rozhodl jsem se v popsat jak "oblepit" (polepit) kartónovou krabičku na uskladnění různých Carcassonne komponentů. V tomto případě se jedná o žetony pro spin-of hru Carcassonne Přes kopec a údolí.

-Již delší dobu mě nevyhovovalo uskladnění těchto žetonů v malých igelitových sáčcích se zipem. Velmi mě otravovalo otvírání a zavírání sáčků, nešikovné vybírání žetonů a v neposlední řadě se nešlo vyvarovat ani roztržení sáčku při neopatrné manipulaci... Takže jsem se konečně odhodlal k výrobě kartonových krabiček.  A aby to lépe vypadalo tak jsem se rozhodl, že je polepím barevným papírem.  Na dno každé krabičky bude také vlepen obrázek s danou plodinou na které bude číslo kolik žetonů je v příslušné krabičce! Jednotlivé fáze jsem rozdělil do sérií s obrázkovým návodem.

Polep krabičky - část 1.)
-Na prvním obrázku jsou pomůcky, které jsem k tomu potřeboval: Lepidlo Herkules, tyčinkové lepidlo Herkules, štětec, nůžky. bavlněný hadřík, pravítko, mikrotužka, guma, barevné papíry, kartonové krabičky, obrázky plodin s čísly a kousek kartonu (měl by se vejít do krabičky-bude potřeba na přimáčknutí polepu v rozích - není na prvním obrázku ale na čtvrté sérii obrázků fotka č.4).

-Postup lepení vnějších rohů (obr. 2. - 5.): Připravíme si "proužek" požadované barvy dlouhý tak aby přesahoval výšku krabičky. Šířka proužku je v tomto případě 1,5 cm. Proužky přehneme na polovinu po delší straně. Budeme potřebovat celkem 8 těchto proužků. Lepíme Herkulesem a štětcem nanášíme lepidlo na vnější rohy krabičky (tenký papír se nám nebude takto kroutit). Přihladíme hadříkem. Stejný postup opakujeme u všech rohů. Pak provedeme nastřižení nůžkami, až k samotné krabičce (obr. 4.). Na takto vzniklé chlopně naneseme z vnitřní strany lepidlo štětcem (lepíme postupně - vnější část jde lépe, protože zde je velmi dobrý přístup, u vnitřní části tomu tak není a je dobré si zde pomoci kouskem kartónu, kterým krásně přitlačíte"chlopeň do rohu).

Polep krabičky - část 2.)
-Postup lepení vnitřních rohů (obr. 1. - 4.): Zbylé 4 proužky si připravíme na lepení vnitřních rohů a to tak, že na jedné straně nastřihneme chlopně a ohneme je dovnitř (obr. 1). Opět lepíme Herkulesem a štětcem nanášíme lepidlo tentokrát na vnitřní rohy krabičky. (Zde je velice vhodné použít kousek kartonu na přitlačení vnitřních rohů.) Nezapomeneme přilepit vnější rohovou chlopeň. Poté následuje opětovné nastřižení nůžkami (obr. 3.) a přilepení těchto chlopní tentokrát na vnější stranu krabičky (obr. 4.).

Polep krabičky - část  3.)
-Postup lepení boků krabičky (obr. 1. - 4.): Připravíme si polep boční strany, který ohneme cca. 1 cm do pravého úhlu (obr. 1.) a vlepíme do vnitřní části krabičky (obr. 2.). Opět lepidlo nanášíme na kartónovou krabičku a pomáháme si kouskem kartónu a přihlazujeme hadříkem. Polep takto přilepíme i k vnější straně krabičky (Zde se snažíme "natáhnout" polep na lepidlo tak, aby nám nevnikly nežádoucí "boule"!). Obdobně zakončíme lepení i na vnějším dnu krabičky.

Polep krabičky - část 4.)
-Postup lepení boků a vnějšího dna krabičky (obr. 1. - 4.): Postup je stejný jako v předchozím případě, jen s tím rozdílem, že u malých krabiček můžete polep boků a vnějšího dna nalepit v jednom kuse.

-Postup lepení vnitřního dna krabičky (obr. 5. a 6.): Připravíme si vnitřní polep a vystřižený obrázek plodiny. Vnitřní polep vlepte opět Herkulesem po přitlačení okrajových částí kouskem kartónu a přihlazení hadříkem vlepte příslušný symbol plodiny s číslem. Na vlepení použijte tentokrát tyčinkové lepidlo (tenký papír se nebude "kroutit a krabatit") !

Polep krabičky - část 5.)
-Postup výroby nožek na krabičku (obr. 1. - 4.): Postup "oblepení vymezovacích nožek" vidíte na obrázcích

-Postup přilepení nožek na krabičku (obr. 5. a 6.): Dále si vyznačíme tužkou místa kam přibližně nalepíme nožky. Také si přichystejte první již polepenou krabičku (bude potřeba na přesné vymezení vůle nožek). Doporučuji lepit po páru na stejné straně krabičky. Jemně přitlačte první pár nožek a posaďtě krabičku s nalepenými nožkami na druhou, tak, aby byly nožky uvnitř druhé krabičky.  Pak krabičku sundejte srovnejte nožky a přitlačte je (nyní již budou na správném místě). Pro jistotu znovu zkontrolujte opětovným posazením na "kontrolní krabičku".  Stejný postup opakujte i s druhým párem nožek. Je důležité nenechat nožky zaschnout dříve než je posunete na správné místo!

POZNÁMKA:
-Krabičky jsou "štosovatelné" na sebe a díky "nožkám" jsou zajištěny proti posunu a následnému rozsypání materiálu v krabici. Krabička, která bude jako první umístěná na dně herní krabice tyto nožky nepotřebuje!

Polep krabičky - část 6.)
-Hotové krabičky: Na obrázcích vidíte hotové krabičky s obrázky, žetony a "naštosované" na sobě.

ODKAZ na hru Přes kopec a údolí:

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]


Přiložené soubory Miniatury
                       
   

.pdf   Krabičky-Obrázky Plodin.pdf (Velikost: 459,53 KB / Nahráno: 18.3.2023, 1:13 / Stažení: 1x)
Chmura Zelený meeple


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  DÍLNA Divy lidstva - Jak uložit toto rozšíření? Chmura 3 68 13.2.2024, 18:35
Poslední příspěvek: Bumsakalaka
  DÍLNA Jak máte uložené své CARCASSONNE? Chmura 30 735 7.2.2024, 23:04
Poslední příspěvek: Mrs.nick
  DÍLNA 3D Start a insert-JAK SESTAVIT a VYLEPŠIT Chmura 4 137 2.11.2023, 17:44
Poslední příspěvek: Chmura
  DÍLNA Výroba krabiček na kartičky Chmura 36 8942 17.10.2022, 14:15
Poslední příspěvek: Chmura



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)