CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
PRAVIDLA-VYŘEŠENO bonusové tahy
téma založeno uživatelem LunarHexagon - 5.9.2021, 2:40

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 3 Chmura 1 LunarHexagon 2 peťul 2 šmoula 1
#1
Z toho, co vlastním znám 3 způsoby, jak získat bonusový tah dle běžných pravidel, těmi jsou: stavitel, dopisy pro bonusový tah, šipka z 20. slavnostní edice pro bonusový tah (nevim, jak přesně se těm říká), jsou tyto bonusové tahy vzájemě kompatibilní pro řetězení? vím, že nelze získat 2x bonusový tah stavitelem ani šipkou v jednom kole (z fungování dopisů je i tam druhý bonusový tah vyloučen), bylo by možné se dohadovat o různých scénářích (osobně jsem nenarazil na explicitní zákaz řetězení bonusových tahů z různých zdrojů)

zcela zjednodušeně vidím jen 2 možné konflikty s řetězením bonusových tahů z různých zdrojů
1. normální tah>zisk bonusového tahu (stavitel, dopis, šipka), bonusový tah>zisk druhého bonusového tahu z jiného zdroje, další bonusový tah?
2. normální tah>zisk bonusového tahu ze dvou různých zdrojů najednou (např. stavitel+šipka), bonusový tah, další bonusový tah?
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
#2
Ano to je velice zajímavé téma!
-Myslím, že by něco o tomto mohlo být v Anotovaných pravidlech (interakce stavitel a dopisy). Ale to je spíš otázka na Peťula. Mrknutí
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#3
No to sú presne scenáre pre ktoré nechce HiG (vydavateľ Carcassonne) špecifikovať doplnkové pravidlá pre každé mini rozšírenie s interakcia mi s ďalšími rozsireniami a mini rozsireniami. Pretože tých scenárov moze nastať veľa.

Ale práve som si uvedomil, že takáto interakcia je dokonca oficiálna!

Scenár: staviteľ a dopis s mini ťahom by ale v pravidlách mal byť popísaný nakoľko ide o súčasť BigBox 2017.

Čo sa týka mini rozšírenia jubilejnej edície, asi by som vychádzal z precedensu predchádzajúceho príkladu.

PS. Nemám BigBox a som na mobile takže nemám ani pravidlá k BB 2017 pri sebe v PDF

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku
[-] 2x   Chmura, peťul
Odpovědět
#4
No podle mě by stačilo říct, že během jednoho kola nemůže hráč přiložit více jak 2 kartičky krajiny.
Jinak se o tomto můžou hráči dohadovat ...
Ale opravdu zajímavé téma, jsem zvědavý co ostatní Usměvavý
[-] 1x   TGD
Odpovědět
#5
Pěkné téma také se přidám Usměvavý . Na finální sepsání si nechám ještě víc času protože je to hodně obsáhlé. Takže zatím obecně. Pravidla Big boxu objasňují kombinaci mezi stavitelem a dopisem. Takže je tu ještě otázka jak do toho zapadne dojitý tah způsobený šipkou.
Odpovědět
#6
Oki, pozeral som pravidla #1406 a tie exaktne tuto situaciu nepopisuju ale hovoria:
Citace:7. Kartička navíc: Hráč si vezme další kartičku krajiny. Tu může přiložit do krajiny a podle běžných pravidel na ni umístit figurku.
 
Citace:Rozšíření Kupci a stavitelé: Dvojitý tah pomocí stavitele: Dopis můžete získat v kterémkoli ze dvou tahů, nebo i v obou z nich.
 
Citace:V průběhu jednoho svého tahu smí hráč získat pouze jeden dopis. Výjimkou je situace, kdy získá body pomocí dopisu. V tu chvíli může získat další dopis a za body z něj další atd.

Cize vysledok?

Pravidla exaktne nepopisuju danu situaciu (ako som pisal), ale popisuju mechanizmus, podla ktoreho:
1. Ak rozsiris uzemie #2748 , tak ziskavas druhy tah.
2. V tomto kole:
i) mozes ziskat spravu s Novym tahom, tak ho ziskavas a mozes ho uskutocnit - podla mna hned teraz
ii) nemusis ju ziskat
3. V nasledujucom kole ak opat ziskas spravu
i) mozes ziskat spravy s Novym tahom - teoreticky opat, nakolko tych sprav je 8, cize pri urcitej konstelacii to je mozne :D
ii) nemusis ju ziskat
Toto sa moze opakovat donekonecna podla pravidiel, nakolko ak pomocou dopisu ziskas body, na zaklade ktorych mozes ziskat dalsi dopis.

Jedine plati pravidlo #1288 , ze ak rozsiris uzemie so #2748  vramci dvojiteho tahu, tak neziskavas "treti tah".

Ale, ak si rozsiril uzemie vramci dopisu 7, tak toto ziskavas, nakolko nejde o dvojity tah skrze #2748 .

Cize je dolezite asi povedat, v akom poradi sa ktore spravy konaju.

Oki toto asi posleme do HiG?

Oki, uz sa pracuje na polozeni otazky na Discorde HiG

Tak jeden vyklad pravidiel od HiG Existuje, ale je z roku 2013:
Citace:If a tile is added to a feature with a builder and triggers the drawing of Message #4, The Message extra tile comes before the builder extra turn. If the extra tile from the Message is put on the builder's feature, this will create another builder extra turn. Thus, the events would be: initial turn => Message #4 turn => Message #4 builder turn => original tile's builder turn. (11/2013)
Inymi slovami ano ziskavas tah, dokonca v jednom tahu mozes urobit 4 tahy (teoreticky teda viac, ak ti pridu dvodne dopisy)

Este jedna vec, tohto roku myslim HiG dalo vyklad pravidiel k #1363 - Bazarom a #2748.
(fakt by sa zisla databaza Uzemi a objektov v Carcassonne!)

1. Ak rozsiris uzemie so #2748 , tak ziskavas dalsi tah.
2. Ak je na karticke ale Bazar, tak na konci prveho tahu, ide aukcia. Ak pocas tejto akcie rozsiris uzemie, tak hned mozes urobit druhy tah.
3. Ak sa dokonci bazar, tak mozes urobit tah ziskany v 1.
[-] 1x   peťul
Odpovědět
#7
Rozhodně pokud hráč vyvolá akci při které si může vzít další kartičku a sejde mu v jeho tahu akce z více rozšíření může si za každou vzít kartičku. Otázka je následné pořadí umísťování.
Odpovědět
#8
(5.9.2021, 10:55)peťul Napsal(a): Rozhodně pokud hráč vyvolá akci při které si může vzít další kartičku a sejde mu v jeho tahu akce z více rozšíření může si za každou vzít kartičku. Otázka je následné pořadí umísťování.
No take jednoznačné to nie je. Nakoľko napr. Ak mas rozsiris 2x územie so staviteľom tak neziskavas tretí ťah. A o to ide. Či napr. Pri správe s novým ťahom sa rozšírenie ráta k úvodnemi ťahu alebo k tomu, ktorý si získal cez správu.

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku
Odpovědět
#9
vzhledem k tomu, že si to hraju jen doma a jen tak "nekompetetivně", hraju se vším co mám (tedy i s duplikovanými rozšířeními) a deskovky umožňují ve své podstatě libovolné úpravy pravidel, osobně tedy v tuto chvíli hraju tak, že v jednom "celkovém" tahu (než se přejde na dalšího hráče, obsahuje tedy základní i všechny bonusové tahy) nelze získat bonusové tahy z jednoho zdroje vícekrát, vzhledem k tomu, že hraju se dvěma stavitelema, nelze získat ani dva bonusové tahy za jednoho a druhého v rámci jednoho "celkového" tahu nehledě na tom, jestli leží na různých prvcích nebo jakkoliv jinak, hrajeme však tak, že lze získat bonusové tahy z různých zdrojů (dopis+stavitel ku příkladu), trochu konfliktnější je, pokud se použije šipka s bonusovým tahem a stavitel najednou

avšak pokud chápu správně to, co je tu popsáno výše
lze získat bonusový tah z nějakého zdroje (např. šipka z 20. edice) a v rámci tohoto bonusového tahu získat bonusový tah další (např. dopisem po vybodování) a následně i další (např. stavitel, přiložením dané karty k jeho území), což ovšem neříká, jestli lze získat dva bonusové tahy v rámci jednoho přiložení kartičky (což do vydání 20. edice nebylo pokud vím možné, vzhledem k tomu, že dopis se vyhodnocuje až po tahu a do této doby to byly jediné dva způsoby zisku běžných bonusových tahů)
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
Odpovědět




Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)