CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
Vsechno dohromady
téma založeno uživatelem Frankyll - 21.2.2021, 17:05

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 4 Chmura 1 DaveForsberg 1 Fanny 1 Frankyll 2 šmoula 1 TGD 1
#1
Daji se hrat vsechny rozsireni naraz? Nebude vtom pak uz nejaky chaos nebo da se to uhrat v pohode? :)
#2
Myslím, že zde záleží na osobním vkusu každého z nás!

 -Určitě to jde, osobní zkušenost mám! Ale moc jsem s toho nadšený nebyl, je zde spousta pravidel, která se musí kontrolovat, aby člověk na nic nezapomněl. A na můj vkus je takováto hra poměrně dlouhá.

 -Dále si musí člověk uvědomit, že ne všechna minirozšíření nejsou mezi sebou navzájem testovaná a pravidla vzájemné konterakce prostě neexistují!

 -Doporučuji si to vyzkoušet, protože vlastní zkušenost je nesdělitelná! A uvidíš co ti bude vyhovovat. Mrknutí
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#3
Víceméně to jde. Jen teda kombinace některých rozšíření může nabourat rovnováhu hry... Plus v pravidlech nemusí být nějaké situace popsány a pak se budou muset hráči během hry domlouvat na pravidlech.
Samozřejmě rozšíření který hraješ, tak je dobré dobře znát. Čučet pořád do pravidel je pak o ničem, gor když hra se všemi rozšířeními může trvat i 8 hodin...

Můžeš ještě mrknout sem

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Odpovědět
#4
U nás se rodinné hry hrají odjakživa zásadně se vším. Zprvu to je pro 'dozorce' nad pravidly obtížnější a trochu vyčerpávající dávat pozor na všechny body za tah (např. víla se často zapomíná), zvlášť když všichni nedočkavě pokládají kartičky zatímco já pořád počítám zbojníka a dopis :D :D Ale po několika hrách to už je lehčí, jde o zvyk.

Na počítání bodů bych si vzal papír/mobil, nebo dvě až tři počítadla, po ukončení velkého města/louky (ve velkých hrách to není neobvyklé) můžou být bodové rozdíly i v rámci 100, a na jednom počítadle se to lehce poplete. Bodovací kartičky z #1243 nám nikdy nestačily, ani ve 2 hráčích.

Nejdřív bych se ale pravidla všeho jednotlivě naučil na menších hrách, protože pak ve velkých hrách listování pravidly neskutečně zdržuje a koho baví čekat, že? Občas asi narazíš na nějakou nesrovnalost, ale když hraješ s "hlavnějšími" rozšířeními tak se mi to moc často ani nestává, nebo už to jen nevnímám. (Velký úsměv)

Za mě to za zkoušku to stojí, ale fakt to je na dlouho, takže je třeba vyhranit si i celé odpoledne.
[-] 1x   Fanny
Odpovědět
#5
No v zasade je dobre zacat v sobotu doobeda. Takto mas cas navarit sobotny obed, sobotnu veceru, mozno aj nedelny obed Mrknutí

Co sa tyka pravidiel, tak ako povedal @TGD je to vec cviku. A zas ako @šmoula su niektore pravidla, ktore proste nie su definovane.

Samozrejme komunita sa snazi o to docielit moznost hrania MegaCarcassonne (to je zauzivany medzinarodny pojem pre hru vsetkeho resp. takmer vsetkeho dohromady.

Sem tam sa podari od Hans im Glueck vytiahnut nejaku interakciu medzi mini rozsirenim a inym rozsirenim (oni to tozi neradi davaju vonka, ak vobec). No a o par rokoch to zmenia :D

Aktualne sa caka na blizsii vyklad pravidiel (slubeny bol na minuly piatok), nakolko sa zistilo, ze aj priamo pravidla velkych rozsireni si odporuju.

Pre zaujimavost, rozsirenie #1290 v ceskom vydani od Mindok obsahuje pasaz, ze vilu mozes polozit len k #2741 , nemozes ho polozit k #2746, #2759 a podobne: "K figurkám jiných typů (opat, velká figurka, vůz, prasátko atd.) vílu přiřadit nelze." Co je samozrejme blbost, nakolko to v original nemeckych ani anglickych pravidlach nenajdes :D

Takze ak mas nejaku otazku, kludne ju sem posli, my sa o tom to pekne pohadame, a ty si vyberies nejake riesenie, ktore sa vam doma paci najviac :D
[-] 2x   Fanny, meht
Odpovědět
#6
Ahoj, za mě hraní celého Bigboxu není problém, několikrát jsme to takto hráli, jediné co nejde dohromady (za mě) jsou zbojníci a dopisy. Pokud dám totiž zbojníka k jinému panáčkovi na počítadle, tak druhý hráč jezdí pořád dámou... Myslí si svoje  proto to hrajeme tak že používáme na počítadle figurku stále jen 1, pak může zbojník pohodlně okrást a občas se podaří i ten dopis (ale zase ne tak často jako když máte na výběr ze dvou panáčků)
Odpovědět
#7
(22.2.2021, 17:04)Fanny Napsal(a): Ahoj, za mě hraní celého Bigboxu není problém, několikrát jsme to takto hráli, jediné co nejde dohromady (za mě) jsou zbojníci a dopisy. Pokud dám totiž zbojníka k jinému panáčkovi na počítadle, tak druhý hráč jezdí pořád dámou... Myslí si svoje  proto to hrajeme tak že používáme na počítadle figurku stále jen 1, pak může zbojník pohodlně okrást a občas se podaří i ten dopis (ale zase ne tak často jako když máte na výběr ze dvou panáčků)

Vidis, to mi nenapadlo, lebo zbojnici je "utocne" rozisrenie, takze doma sa nehra :D
Odpovědět
#8
Ahoj všichni,
dneska jsem přikoupil 4. rozšíření Věž a narazili jsme během hry s 2. Rozšířením na drobnou nejasnost, kterou se nám nepodařilo nikde uspokojivě dohledat. Jak postupovat v momentě, kdy vězí zajmu sedláka/rytíře z louky/hradu kde by zůstal/-o jen prasátko/stavitel? Vrací se prasátko/stavitel hráči jemuž náleží, nebo zůstává na svém místě dokud se město neuzavře nebo v případě prasátka do konce hry? Předem mnohokrát děkuji za poznatky.
Hezký večer :)
Odpovědět
#9
Ahoj @DaveForsberg podla aktualneho vykladu sa vzdy Stavitel / Prasiatko vracia hracovi automaticky, ak uz name na hracej ploche figurky, ku ktorej by bol patril.

1. Ak ukoncis mesto/cestu, tak sa stavitel automaticky vracia hracovi, pretoze panacikovia z mesta/cesty sa vracaju ich hracom.
2. Ak #1292, #1287 alebo ine rozsirenie (napr. #1334) odstrani z mesta/cesty figurku (resp. z luky farmara) a dany hrac uz v meste/na ceste (resp. na luke) nema ziadnu svoju figurku, tak sa automaticky stavitel (prasiatko) vracia jeho hracovi.
[-] 1x   Fanny
Odpovědět
#10
Tak cely BigBox sme hrali dohromady a nikdy nam to nejak nespravilo problemy v pravidlach aj ze vsemi mini rozsirenimi. Tak sme dokoupili Princezu a draka a Kral, Hrabe a Reku a zvysilo nam to hraci dobu skoro o 40 minut :D Vsecky pravidla vcelku sedeli a nebyk roblem asi najhorsi problem robila vila na kteru sa skoro vzdy zapomnelo. Kazdopadne davat nejake rozsireni bokem mi srdce zatim nejak nedovoli ale uz mame vplanu dokoupit neco navic :D Asi najveci problem mame z bodovacima kartickama kterych je extremne malo :D
[-] 1x   TGD
Odpovědět




Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)