CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
RECENZE 7. rozšíření Katapult (Původní edice)
téma založeno uživatelem TGD - 16.1.2021, 19:59

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 1 LunarHexagon 1 Mati 1 TGD 1
#1
7. rozšíření Katapult

Odkaz na položku v Carcapedii:
#1237

PLUSY
+ atraktivní pro mladší hráče (děti)
+ lehká pravidla
+ velmi unikátní kartičky
+ žetony jsou na herní ploše dobře viditelné, i když jsou malé


MÍNUSY
- vůbec nesedí hernímu stylu základní hry
- s katapultem se těžko míří
- víceméně o náhodě, nelze moc strategizovat
[-] 1x   Eldenroot
#2
7. rozšíření Katapult
 
Na jednu stranu tohle rozšíření vypadá zajímavě. Ale myslím, že prvek fyzické aktivity a obratnosti byl od autorů hry byl zvolen špatně. Přidává do hry střelbu katapultem na cíl, chytání letících žetonů a podobné věci, které do hry Carcassonne příliš nesednou. Podle mého názoru se jedná o nejméně povedené velké rozšíření!

PLUSY
+ Nové karty krajiny
+ Střelba s katapultem pobaví především děti.


MÍNUSY
- Střelba s katapultu je pouze věc náhody.
- Hledání vystřelených žetonů.
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
#3
Text recenze:
Sedmé rozšíření přidává do hry asi neunikátnější mechaniku ze všech rozšíření, která byla doposud vydaná, na první pohled to zní a vypadá výtečně, ovšem toto je nejméně populární rozšíření mezi fanoušky z nějakého důvodu, bohužel to je samotná unikátní mechanika, katapult je spíše RNG než cokoliv jiného, ačkoliv pro zručné hráče by se to dalo obejít výrobou vlastní verze, taky vím, že katapult je náchylný na poškození i při braní dle pravidel (jedněm lidem, co znám se rozpadl na dva kusy), také může katapult nadělat bordel na ploše (rozházet figurky, shodit věže a podobně) i žetony, které nemají nic dělat s figurkami ani žetony na hrací ploše, nemluvě o strčení do stolu chytačem, také nevyšlo v druhé edici, což některým hráčům může při hraní příliš vadit, pokud mají druhou edici hry

PLUSY
+zajímavý koncept přidání i fyzické dovednosti do hry, bohužel se nezdařil dostatečně dobře
+efekty žetonů a jejich užití (a s tím šance na efekt) každým hráčem (hráč aktivující kolo katapultu pouze vybírá efekt)
+zajímavé efekty žetonů, každý má výhody i nevýhody a své uplatnění
+unikátní karta s nepřerušenou cestou vedoucí na všechny čtyři strany karty
+neskutečně se mi líbí ztvárnění meeplů na žetonech i měřítku, je to roztomilé (a očividně celé rozšíření cílí na mladší hráče)


MÍNUSY
-kolo katapultu přeruší hru založenou na přemýšlení a plánování, započne fyzicky založená hra střílení a případného chytání, může značně prodloužit celkovou hru
-katapult je jen obtížně předvídatelný a náchylný k poškození při neodhadnutí jeho limitu
-pouze jako stará edice hry
-nové hráče by jste měli nechat vyzkoušet katapult vůbec před hraním s ním, aby nedošlo ke stížnostem, že ho neodhadli, jak se kdy vůbec chová (výrazně může prodloužit celkovou hru)
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
Odpovědět
#4
Text recenze:
Ja musím ísť mierne proti vyššie popísaných recenzii na toto rozšírenie. Ja som mal možnosť po prvý krát si zahrať toto rozšírenie (zahrali sme dve hry s týmto). Síce sme nehrali s originálnym katapultom ale s

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

.  Práca, streľba držanie a manipulácia sním je dobrá. Mierne súhlasím že dané rozšírenie troška zdržuje hru ale zas prináša to miernu zábavu a napätie pri streľbe.. Všetko záleží od toho aký žetón sa použije.. To.... že hráč ktorý si vyťahuje kartu s katapultom a určí z akým žetónom sa bude strieľať nie je zlé. A tým že všetci hráči strieľajú s rovnakým žetónom mi príde férové a vyrovnané..  
Nasledujúce dva žetóny sú velice zaujímavé..
[Obrázek: thumb160x120]  [Obrázek: thumb160x120]
Lebo pri správnom trafení to môže pekne zamiešať stav v hre. Keď v hre  má súper vysoký náskok. A vy  sa snažíte  dotiahnuť bodovo alebo sa snažíte dostať na dané územie aby ste mali prevahu vy (Osobne sa mi podarilo získať veľmi dobré územie, ktoré by mi zaručovalo výhru, ale nič nebolo jasné a o územie som podobným spôsobom prišiel). 
Keď vám v priebehu hry nechodia karty aké potrebuje.. ale máte inú možnosť získať niečo vo svoj prospech tak práve toto vám môže pomôcť... Streľba je síce o náhode.. ale postupným častým strieľaním sa dá v strieľaní a presnosti zdokonaliť a už nebude pre vás obtiažne namieriť a zasiahnuť čo potrebuje...

Strieľanie terčom je také odľahčujúce kde sa snažíte trafiť žetón čo najbližšie ku práve priloženej karte... 0 alebo 5 bodov. (tento žetón je menej náročný na použitie a je ideálny na menšie súperenie)

A tak isto chytanie (tiež sme vyskúšali) je zaujímavé aj keď je žetón menších rozmerov.. miestami ho bolo obtiažne chytiť.. ale tento žetón bol najmenej využívaný. Zamenil by som ho za nejaký iný nápad pre toto rozšírenie 

Mne sa osobne toto rozšírenie ľúbi prináša do hry niečo iné.. ako len kladenie kartičiek a figúrok. A nepovedal by som že je to mierené len a nižšiu vekovú kategóriu (deti). Samotná hra ma predsa každého hráča zabaviť a niečo nové naučiť. 

V tomto rozšírení vidím viac pozitívnych ako negatívnych vecí.. a dal by som mu hodnotenie 7 z 10. Samozrejme je to môj osobný pohľad na toto rozšírenie. 

PLUSY
+ Napätie a zábava pri streľbe 
+ Možnosť zdokonaliť si cit v streľbe
+ Možnosť získať/obsadiť dobré územie jednou strelou  
+ Zaujímavé karty (počet kariet akurát)
+ 3 zo 4 žetónov majú dobré využitie 
+ Nenarúša to integráciu s ostatnými rozšíreniami. 
+ Originalita nového/vlastného katapultu a práca sním


MÍNUSY
- mierne spomalenie hry 
- občasné zbúranie figúrky - ale to sa stáva aj keď drgnete do kariet na stole
- Originálny katapult nie je kvalitný na streľbu. 
- Nevydanie originálneho balenia v C2.
Odpovědět


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  RECENZE Družina (Původní edice) šmoula 1 702 30.9.2021, 11:50
Poslední příspěvek: LunarHexagon
  RECENZE Zlaté doly (Původní edice) Chmura 0 1066 17.1.2021, 17:58
Poslední příspěvek: Chmura



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)