CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


[TURNAJ] Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník
Informace
#1
nahled-obrazek
Pravidla a systém turnaje:
Turnaj se hrál na šest kol (podle tzv "Švýcarského systému").

První tři kola po třech hráčích u stolu dle klasických pravidel, s těmito úpravami pravidel:
Hráč drží v ruce 3 kartičky místo jedné a může zahrát kteroukoli z nich. Třetí kartičku si dobírá ihned po svém odehraném tahu.
Hráč si může dobrat kartičku buď náhodnou nebo ze tří, které jsou otočeny lícem nahoru. Pokud si dobere kartičku z otevřených, ihned doplní další otevřenou kartu na stůl.

Bodování umístění: 2 body za 1. místo, 1 bod za druhé, 0 bodů za třetí. Po třetím kole postoupí dále dvě třetiny hráčů s nejlepšími výsledky. Pokud někdo z těchto hráčů nebude mít zájem pokračovat, nahradí ho další v pořadí. Body z první části turnaje se přenášejí do druhé části.

Ve druhé části turnaje se další tři kola odehrají po dvou u stolu s šachovými hodinami a s těmito úpravami pravidel:

Hráč drží v ruce 3 kartičky místo jedné a může zahrát kteroukoli z nich. Třetí kartičku si dobírá ihned po svém odehraném tahu.
Hráč si může dobrat kartičku buď náhodnou nebo ze tří, které jsou otočeny lícem nahoru. Pokud si dobere kartičku z otevřených, ihned doplní další otevřenou kartu na stůl.
Kromě tří karet v ruce má hráč ještě k dispozici dva kláštery obklopené loukou a jeden klášter s cestou. Ty může použít kdykoliv jako klasickou kartičku. Kláštery se nezapočítávají do počtu tří kartiček v ruce. Po odehrání kartičky kláštera se tudíž nedobírá nová kartička.
Když dojde dobírací hromada kartiček (a zbudou jen tři otočené lícem nahoru) začíná závěrečná fáze hry, při které se tři lícem otočené kartičky nedoplňují (není z čeho) a při které platí následující pravidlo: Hráč který je na tahu a má více klášterů než soupeř, musí zahrát některý z klášterů.
Hrálo se s časovým limitem (25 minut na hráče - šachové hodiny).

Za vítězství byly uděleny 2 body, za porážku 0 bodů.
Turnaj - výsledky:
18. místo Petr Blanc (Vilda)
19. místo Honza
20. místo Petr Chytka
24. místo šmoula
34. místo Chmura
Popis
Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník
Po předchozí domluvě jsme se sešli s Petrem a šmoulou a Honzou na stanici metra Malostranská okolo 13 hodiny. Pěšky jsme se vydali na místo konání turnaje.

Vše jsme s předstihem a v pořádku našli a u vchodu jsme se zapsali do prezenční listiny. V těsném závěsu za námi dorazil i Vilda. Šmoula se samozřejmě vytasil s úžasnýma Carcassonne tričkama (jak jinak než s internetovou adresou našeho fóra), za což mu patří uznání a velký dík! Do posluchárny jsme dorazili jako první, zhruba s půlhodinovým předstihem. Neváhali jsme a nechali jsme se od Honzy vyfotit v tričkách. Šmoula také nachystal vizitky fóra (za které také moc děkujeme!), které jsme ve volných chvilkách rozdávali některým účastníkům turnaje. Pomalu se začali scházet i ostatní účastníci turnaje a také dorazili organizátoři turnaje s potřebným počtem her. 

Okolo 14 vše začalo...
-Po prezentaci a rozmístění jednotlivých her se přišlo na to, že některé hry nejsou kompletní. Pořadatel neměl bohužel k dispozici seznam kartiček. Tady jsme naštěstí mohli vypomoci a seznam byl úspěšně stažen ze stránek našeho fóra. Při kontrole her se ale ukázalo, že někteří hráči tento seznam ani nepotřebují, protože z paměti přesně věděli jaké a kolik karet ve hře je! Vilda pronesl památnou větu: "Rád bych si zahrál s Martinem Mojžíšem". (Pro neznalé Martin Mojžíš je již od roku 2008 úřadujícím mistrem ČR v Carcassonne. V roce 2012  se stal dokonce mistrem světa.)

-Zhruba po půl hodině se mohla první část turnaje rozjet naplno. Hráči byli k jednotlivým stolům losováni pomocí PC a světe div se Vildovi se jeho přání splnilo. Takže se Vilda může pochlubit, že si zahrál s letošním mistrem a velmistrem ČR v Carcassonne! Myslím, že Vilda na tuhle hru asi jen tak nezapomene, protože v závěrečném tahu "ukecal" Martin spoluhráče, aby již přiloženou a odsouhlasenou kartu ještě přendal tak, aby Vilda přišel o body za louky!

-Po třech kolech turnaje byla vyřazena třetina hráčů s nejnižším počtem získaných bodů a po přečtení seznamu se každý mohl rozhodnout zda bude hrát dál nebo ne. V případě, že ne tak byl počet hráčů doplněn dalšími hráči v pořadí.

-Finále se hrálo také na tři kola, ale hráli vždy jen dva hráči u stolu a to ještě na čas. Každý z hráčů obdržel ještě po 3 klášterech, které mohl kdykoli (před dobráním zásoby kartiček) zahrát. Po odehrání všech kol byly získané body sečteny a následovalo vyhlášení vítězů. Končilo se zhruba kolem 22 hodiny.

Všem, kdo se turnaje účastnili bych rád poděkoval za perfektní hru  duchu fair-play a samozřejmě také i za propagaci našeho fóra! Myslím, že to byla velice vydařená akce, kterou mohu ostatním jen doporučit.
Úpravy
Vloženo: 20.10.2019, 17:32, uživatelem Chmura
Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.10.2019, 15:44 uživatelem Chmura Důvod úpravy: Upraven text
Upravit
Hodnocení
Průměrné hodnocení :
 
  • 7 Hlas(ů) - 5 Průměr
Celkem hodnoceno : 7×
Celkem zobrazeno : 399×
Odkaz na diskuzi k této akci
Zobrazit diskuzi k této akci
Plakát akce (pozvánka)
Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník-plakatakce
Mapa konání akce
Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník_mapakonani
Obrázky a fotky
Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot Mistrovství ČR v Carcassonne -15. ročník Screenshot

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)