CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kupci a stavitelé
téma založeno uživatelem Joachim 10 - 6.7.2018, 14:06

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 1 Chmura 6 Curuj 1 Eldenroot 1 Joachim 10 3 Mroj 2 šmoula 1
#1
Ahojte, chtel bych se zeptat, karticka z tohoto rozsireni - město tahnouci se pres karticku na niz z každého boku náráží silnice. Silnice vede skrz mesto, či zde končí?
#2
Ahoj,
cesta vedia do mesta a tam končí, tj. na kartičke sú dve separátne cesty, tie aj rozdeľujú lúku na 4
Zháňam rozšírenie Obliehanie. Keby si na ne niekde natrafil za rozumnú cenu, daj vedieť :)
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
Odpovědět
#3
(6.7.2018, 14:06)Joachim 10 Napsal(a): Ahojte, chtel bych se zeptat, karticka z tohoto rozsireni - město tahnouci se pres karticku na niz z každého boku náráží silnice. Silnice vede skrz mesto, či zde končí?

Ahoj je to tak jak psal @Curuj cesta městem dál nepokračuje a začíná a končí ve městě. Předpokládám, že se jedná o kartičku v příloze Mrknutí . Zde jsou dvě zcela nezávislé (tedy nepropojené) cesty.

Přiložené soubory Miniatury
   
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
#4
Děkuji
Odpovědět
#5
Stavitel a princezna: položím-li princeznu k memu mestu, ve kterem se rovnez nachazi muj stavitel, tak mam pravo jet jeste jednou, i kdyz jsem si princeznou vzal sveho meepla?
Odpovědět
#6
(28.7.2018, 15:02)Joachim 10 Napsal(a): Stavitel a princezna: položím-li princeznu k memu mestu, ve kterem se rovnez nachazi muj stavitel, tak mam pravo jet jeste jednou, i kdyz jsem si princeznou vzal sveho meepla?

 Abych řekl pravdu, nevím proč bys to dělal!

 Kartu s princeznou můžeš přiložit ke svému městu, ale je jen na tobě zda odebereš některou s figurek družijníků (malá, nebo velká figurka či případně fantom) ať svoji, nebo jiného hráče.

CITACE  PRAVIDEL:

Kartičky se symbolem princezny se přikládají podle všech obvyklých pravidel. Přiložíte-li takovou kartičku k městu, kde již stojí nějací rytíři, můžete jednoho libovolného rytíře (i vlastního) odstranit a vrátit ho do zásoby příslušného hráče.

PŘEHLED KOMBINACE PRAVIDEL JEDNOTLIVÝCH VARIANT HRY
2. rozšíření Kupci a stavitelé:
Odstraní-li aktivní hráč pomocí princezny z města poslední figurku hráče, který v něm měl i stavitele, musí daný hráč svého stavitele z herního plánu také odstranit.
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#7
Podle mě hrát znova můžeš, protože právo na tah další kartičkou vzniká v první fázi tahu (Přiložení kartičky), zatímco akce s princeznou se aktivuje až ve druhé fázi tahu (Umístění družiníka).

V pravidlech pro Stavitele je pouze: "Pokud přiložíte kartičku k cestě nebo městu, kde stojí váš stavitel, IHNED si vezměte ještě jednu kartičku a přiložte ji na libovolné místo dle obvyklých pravidel." A o rušení této schopnosti během tahu se nikde nemluví. Pokud bychom měli výklad brát doslovně, teoreticky by sis druhou kartičku opravdu mohl vzít IHNED a podívat se na ní (případně se nechat ovlivnit) ještě před tím, než na tu první přikládanou přiložíš figurku a provedeš další akce tahu...
[Obrázek: green-meeple.png] 
Odpovědět
#8
(6.8.2018, 0:56)Mroj Napsal(a): Podle mě hrát znova můžeš, protože právo na tah další kartičkou vzniká v první fázi tahu (Přiložení kartičky), zatímco akce s princeznou se aktivuje až ve druhé fázi tahu (Umístění družiníka).

V pravidlech pro Stavitele je pouze: "Pokud přiložíte kartičku k cestě nebo městu, kde stojí váš stavitel, IHNED si vezměte ještě jednu kartičku a přiložte ji na libovolné místo dle obvyklých pravidel." A o rušení této schopnosti během tahu se nikde nemluví. Pokud bychom měli výklad brát doslovně, teoreticky by sis druhou kartičku opravdu mohl vzít IHNED a podívat se na ní (případně se nechat ovlivnit) ještě před tím, než na tu první přikládanou přiložíš figurku a provedeš další akce tahu...

Nesouhlasím!
Podívejme se na to z jiné strany! Cestu (město) vlastním, je-li obsazena malou, velkou figurkou, nebo fantomem. Rozšířím-li cestu, kde je zapomenutý můj stavitel tak cesta (město) NENÍ MNOU OBSAZENA, nemohu tedy rozšířením této cesty způsobit dvojitý tah!

CITACE PRAVIDEL:
Stavitel nemá žádný vliv na výši získaných bodů a nezapočítává se při vyhodnocení převahy v dané části krajiny. Po započítání bodů se stavitel i družiníci vrací zpět do zásoby hráče.
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
#9
(6.8.2018, 1:33)Chmura Napsal(a): Podívejme se na to z jiné strany! Cestu (město) vlastním, je-li obsazena malou, velkou figurkou, nebo fantomem. Rozšířím-li cestu, kde je zapomenutý můj stavitel tak cesta (město) NENÍ MNOU OBSAZENA, nemohu tedy rozšířením této cesty způsobit dvojitý tah!

To je dle mě zcela irelevantní informace. Jasně, že stavitel (prasátko) opouštějí obsazené území současně s posledním meeplem daného hráče. Ale zde je potřeba dodržet základní rozdělení tahu hráče na tři standardní fáze. 1) Přiložení kartičky 2) Umístění družiníka 3) Započítání bodů. A nárok na další tah vzniká ve fázi 1, kdy ještě meeple i stavitel ve městě (na cestě) jsou! Ale ano, uznávám, stejný případ je i funkce princezny - také ve fázi 1 (myslel jsme si, že až ve fázi dva, teď jsme si to ověřil v pravidlech). Nicméně stále není explicitně jasné, v jakém pořadí se mají obě tyto schopnosti vykonat. Mě logika říká, že funkce již ležící kartičky by měly mít logicky přednost před funkcemi přikládané... Myslí si svoje
[Obrázek: green-meeple.png] 
Odpovědět
#10
(6.8.2018, 2:14)Mroj Napsal(a): To je dle mě zcela irelevantní informace. Jasně, že stavitel (prasátko) opouštějí obsazené území současně s posledním meeplem daného hráče. Ale zde je potřeba dodržet základní rozdělení tahu hráče na tři standardní fáze. 1) Přiložení kartičky 2) Umístění družiníka 3) Započítání bodů. A nárok na další tah vzniká ve fázi 1, kdy ještě meeple i stavitel ve městě (na cestě) jsou! Ale ano, uznávám, stejný případ je i funkce princezny - také ve fázi 1 (myslel jsme si, že až ve fázi dva, teď jsme si to ověřil v pravidlech). Nicméně stále není explicitně jasné, v jakém pořadí se mají obě tyto schopnosti vykonat. Mě logika říká, že funkce již ležící kartičky by měly mít logicky přednost před funkcemi přikládané... Myslí si svoje 

Souhlasím, trošku jsme se sice zamotali ve výkladu, ale jinak bez výhrad souhlasím.

A) Je nutné mít danou oblast obsazenou družiníkem (malá figurka, velká figurka, nebo Fantom)

-Prodloužit cestu ze stavitelem a nárok na další tah je podmíněn přítomností družiníka.
-Rozšířit město ze stavitelem a nárok na další tah je podmíněn přítomností družiníka.
________________________________________________________________________________________
Mě logika říká, že funkce již ležící kartičky by měly mít logicky přednost před funkcemi přikládané... Myslí si svoje

B) Jedná se o dva oddělené tahy (i když jdou hned po sobě) ve kterých je nutno dodržet následující pořadí:
 1) Přiložení kartičky 2) Umístění družiníka 3) Započítání bodů.


První tah přiložení karty s Princeznou, odstranění družiníka (nebo družiníka a stavitele), započítání bodů (v tomto případě bych byl bez bodů, kdybych zde neměl dalšího družiníka).

Druhý tah přiložení druhé karty, umístění figurky, započítání bodů.

ZÁVĚR:
-Došlo k rozšíření mého města se stavitelem, odstraňuji figurky (družiníka a stavitele) a mám nárok na přiložení další karty (dvojitý tah).
 Sice nevím na co mě to bude...., ale myslím, že to lze takto provést!

-Tuto situaci lze aplikovat jen v případě že dokončuji město, nebo cestu. Pak to své opodstatnění a logiku má!
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO Kupci a stavitele Ondraa00 3 1101 17.1.2021, 16:27
Poslední příspěvek: Chmura
PRAVIDLA-VYŘEŠENO pravidla ohledně stavitele Radous 18 7060 21.7.2020, 17:43
Poslední příspěvek: Chmura
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Různá rozšíření Sleepy 129 43094 28.4.2020, 12:35
Poslední příspěvek: Eldenroot
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Katapult Losos 6 1554 10.2.2020, 17:10
Poslední příspěvek: LunarHexagon
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kruhy v obilí Chmura 4 2008 8.11.2019, 16:28
Poslední příspěvek: Eldenroot



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)