CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Různá rozšíření
téma založeno uživatelem Sleepy - 17.1.2015, 12:15

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bombe 2 borks 2 C6H6 1 Chmura 35 Curuj 2 Danilka 1 Daragon 8 Eldenroot 10 endomame 1 FRANTIK 1 GinBook 3 gowery 3 Jana.Zat 6 Joachim 10 1 Katka Slaninová 1 Neuge 1 Pejdos 2 PesBobes 3 PetraP 1 PetrM 1 peťul 9 pripluv 8 rpo7 1 SKAM 4 Sleepy 5 šmoula 10 tazatel 3 xSiskaA 5
#1
Ahoj,
měl bych dotaz na některá pravidla.

Pokud vytáhnu kartu která nejde nikam položit, tak ji zamíchám zpět, nebo vyřadím ze hry? Původně jsem myslel, že ji zamíchám a časem se vezme znovu. Pak jsem zjistil u "Princezna a drak", že se karty draka (pokud není ještě na plánu sopka) vyřazují ze hry. Tak mě napadlo, že by se to tak mělo dělat i s klasickými nepasujícími kartami.

A dnes jsem tady na fóru koukal na rozšíření "Bílý kůň" od Chmury. Tam je problém ten, že pokud se nepasující karta bílého koně vyhodí ze hry, tak jej nikdo nedokončí (start karta je vpravo nahoře a já například vytáhnu na začátku hry kartu patřící doprava dolů).

Chtěl bych se tedy zeptat, jestli jste se někde nesetkali s pravidlem, které by to vyřešilo :)
[-] 2x   Chmura, peťul
#2
Ahoj,

Pokud si vytáhneš kartičku která nejde nikam přiložit, vyřadí se tato kartička navždy ze hry. U kartiček s vyobrazením draka je to jiné ty se po přiložení kartičky se sopkou vracejí do hry.

Bílý kůň - při hraní s tímto rozšířením se na hrací plochu musí umístit ještě plánek na který se postupně pokládají kartičky z tohoto rozšíření. Ostatní kartičky se přikládají od umístěných kartiček na tomto plánku.

Přiložené soubory Miniatury
   
[-] 3x   Chmura, Eldenroot, Sleepy
#3
Ahoj,

:)  Karty s Bílým koněm se nevyřazují

- nejde-li karta přiložit je znovu zamíchána mezi ostatní karty (myšleno zbylou zásobu karet)


START karta ze základní hry se nahradí a START kartou z bílého koně.

Hra začíná položením plánku bílého koně + položením START karty z bílého koně na plánek.

Další hra je stejná jako se základní hrou jen s tím rozdílem, že plánek blokuje místo na ostatní karty bílého koně a my víme jak bude krajina pokračovat (navazovat dále). Karty bílého koně se přikládají podle normálních pravidel základní hry.

Stačí takové vysvětlení?
Chmura Zelený meeple
[-] 3x   Eldenroot, peťul, Sleepy
#4
Díky za osvětlení situace :)
[-] 2x   Chmura, peťul
#5
Včera při hře jsme narazili na další zásek...

Může drak sežehnout stodolu? Popř. Pokud ano, tak stačí aby stál na kterémkoliv z těch 4 polí? Donedávna jsme hráli, že může. Včera jsem dal zkušebně JCloisterZone a pokud se nepletu, tak tam drak stodolu nechal být, takže jsem trochu zmatený.

Pastevec na konci hry při vyhodnocení. Zůstal nám pastevec s několika ovečkami. Pastevec se hodnotí pouze pokud zažene ovce do salaše, nebo se automaticky bere, že je na konci hry zahnal? My to vyřešili žetonem vlka a ovce. Hráč si vybral jeden z nich (ovce, body. Vlk, ani prd) takže byla šance 50/50. Jak to řešíte vy?
#6
První otázka:
Dle pravidel pro rozšíření "Opatství a starosta" drak může vrátit statek zpět do zásoby. Přímo se tam píše: "Statek může být vrácen zpět do zásoby hráče drakem" a samozřejmě v takovém případě stačí i pokud drak vstoupí na kteroukoli ze 4 kartiček na kterých statek stojí.

Zjišťoval jsem ale i proč je to v JCloisterZone jinak. V této hře se vychází z pravidel

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

. A jak jsem zjistil tak v těchto pravidlech se opravdu píše že drak statek sebrat nemůže. JCloisterZone má tedy také pravdu. :)

Moje úvaha:
Drak figurky jakoby nežere pouze je vyhání z hrací plochy (figurky je možné znovu použít - neodstraňují se natrvalo). Statek je úplně jiný druh figurky (ostatní figurky představují nějakého človíčka nebo zvíře - výjimka vůz) statek je ale stavba a nemůže se tedy pohybovat (nemůže být vyhnán) a nelze jej např. umístit tajnou chodbou a nebo nemůže být ani umístěn na věž atd.
Takže abych řekl pravdu připadají mi pravidla z rozšíření "Opatství a starosta" nesmyslná. Souhlasím tedy s pravidly Complete Annotated Rules! :)

Druhá otázka:
Pokud hráč nestihne zahnat ovce do konce hry nedostane za ně na konci hry žádné body.
#7
Ono by bylo fajn vycházet a mít pravidla v cz založená na annotated rules. Část jsem si pročetl a ty originál česká pravidla jsou občas nesmyslná a uživatel, který není zběhlý, tak ho to může zmást nebo se to naučí hrát špatně.
[-] 1x   Sleepy
#8
Určitě by to chtělo sjednotit, ale to už je na Mindoku... :)

Každopádně díky všem
#9
Mindok či dříve Albi, jakožto původní distributor pro ČR, to mají podle mě na háku :) od nich se ničeho nedočkáme. Ještě že tu na fóru máme uživatele, kterým to není jedno a své výtvory sdílí s ostatními. Děkujeme!
#10
Díval jsem se třeba na němecou verzi pravidel pro rozšíření "Opatství a starosta" a tam se také píše to samé co v těch českých. Pravidla pro jednotlivá rozšíření jsou asi ve všech jazykovích mutacích stejná.


Inu uvidím jakým směrem se vydá dokument Carcassonne Shrnutí pravidelNerd
[-] 2x   Chmura, Eldenroot



Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kupci a stavitelé Joachim 10 14 5214 16.4.2022, 23:53
Poslední příspěvek: Bumsakalaka
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Katapult Losos 6 1554 10.2.2020, 17:10
Poslední příspěvek: LunarHexagon
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kruhy v obilí Chmura 4 2008 8.11.2019, 16:28
Poslední příspěvek: Eldenroot
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Hostince a katedrály Gabča Halasová 7 3338 26.2.2019, 22:20
Poslední příspěvek: Chmura
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Rozšíření OPAT (Nová edice) Katka Slaninová 10 2840 16.2.2019, 20:10
Poslední příspěvek: Eldenroot



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 2 host(ů)